Cel mai important premiu pentru inginerie din Marea Britanie a revenit in acest an celei mai avansate maini bionice disponibile in mod comercial in lume.

Premiul MacRobert pentru Tehnologie, acordat de catre Academia Regala de Inginerie este cel mai prestigios premiu de acest fel din Marea Britanie.

Acesta a revenit in acest an unei maini bionice deosebit de evoluate, care este deja comercializata cu succes.

Astfel, mana bionica a fost deja adaptata pentru mai bine de 200 de persoane, printre care si unii veterani ai Razboiului din Irak.

Povestea mainii bionice este insa foarte lunga.

Ea incepe in Scotia, in anul 1963, ca parte a unui proiect care dorea sa salveze copiii atinsi de Thalidomida, crunta boala care ducea la nasterea unor copii fara membre, sau cu membre atrofiate.

In deceniile care au trecut, generatii intregi de cercetatori au lucrat ca sa creeze o mana artificiala cat mai performanta.

Iar mana bionica recent inventata este intr-adevar un dispozitiv deosebit.

Astfel, fiecare deget este dotat cu un motor separat fata de celelalte.

Miscarile pe care le pot face degetele sunt deasemenea deosebit de complexe.

Acestea pot tine un creion, pot apuca obiecte si pot face semne, lucruri de neconceput pentru protezele de acum cativa ani.

Degetul mare se poate roti la fel ca unul din carne si oase, iar mana se poate misca si ea.

La anuntul premiului, au existat voci care au amintit ca exista echipe de cercetatori militari care testeaza in prezent asemenea maini mult mai complexe.

Acestora juriul le-a raspuns ca au ales un dispozitiv deosebit de inteligent, care poate fi accesibil tuturor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.