Soarele trece printr-o prelungita perioada de inactivitate care ii ingrijoreaza pe oamenii de stiinta. In ultimii ani nu s-au mai inregistrat explozii solare, situatie ce contravine ciclului de activitate solara de 11 ani

Inactivitatea soarelui ofera totusi o perioada de respiro satelitilor si sistemelor de telecomunicatii de pe Pamant care sunt de obicei serios afectate in perioadele de maxima activitate solara, conform site-ului ScienceDaily.com consultata de Rompres.

Aceasta perioada prelungita de minima activitate solara a devenit unul dintre principalele subiecte de dezbatere pentru oamenii de stiinta din Europa, Asia, America Latina, Africa si America de Nord care au participat in perioada 1 - 6 iunie la o conferinta despre Soare organizata la Montana State University.

Cercetatorii au precizat ca perioadele de inactivitate sunt normale pentru Soare, insa perioada actuala de calm solar este mult mai lunga decat de obicei.

”Soarele continua sa fie mort”, a comentat Saku Tsuneta de la Observatorul Astronomic National din Japonia si coordonator al misiunii satelitului solar Hinode.

Misiunea satelitului solar Hinode este rezultatul unui parteneriat intre Japonia, SUA si Marea Britanie. Aceast satelit are la bord trei telescoape care au misiunea sa urmareasca felul in care schimbarile produse la nivelul suprafetei solare se propaga prin atmosfera Soarelui. Satelitul Hinode se afla pe orbita la aproape 700 de kilometri altitudine, trecand pe deasupra ambilor poli ai Pamantului si realizand o miscare completa in jurul Terrei o data la fiecare 95 de minute, astfel incat poate tine neintrerupt sub observatie Soarele, timp de mai multe luni anual.

Dana Longcope, fizician specializat in activitatea solara de la Montana State University, a precizat ca de obicei activitatea solara se desfasoara in cicluri de 11 ani - maximum de activitate producandu-se in mijlocul acestui ciclu. Activitatea solara cuprinde fenomene precum petele solare, exploziile si eruptiile solare. Ultimul ciclu inregistrat a ajuns la perioada de maxim in 2001, in prezent fiind pe cale sa se incheie. Noul ciclu solar urmeaza sa ajunga la perioada de maxim de activitate dupa 2012, insa Soarele in prezent este la fel de inactiv ca in urma cu doi ani, iar oamenii de stiinta nu inteleg de ce.

In trecut Soarele a mai avut perioade extinse de inactivitate sau activitate minima, ultima astfel de perioada intinzandu-se pe 50 de ani intre anii 1650 si 1700. Aceasta perioada a coincis cu apogeul unei mici ere glaciare pe Pamant ce a durat de la mijlocul secolului XV pana in a doua jumatate a secolului XIX.

Oamenii de stiinta au precizat ca nu cunosc cat de lunga va fi aceasta noua perioada de inactivitate solara.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.