Un dinozaur cu cioc de rata. Un gandac-rinocer care imita un personaj de desen animat. O planta care aduce cu emblema anvelopelor Michelin. Toate sunt specii proaspat descoperite, descifrate chiar anul trecut.

An de an, Institutul International pentru Explorarea Speciilor (IISE), cu sediul la Arizona State University din SUA, face public un top ten al celor mai noi specii descrise in anul precedent. La aceasta editie, cap de serie a fost “Electrolux addisoni”, cel mai mare membru al familiei de calcani electrici Narkidae cunoscut pana acum.

Specia a intrat in fruntea topului gratie amuzantului nume generic pe care il poarta. “Numele face aluzie la proprietatile electrice foarte bine dezvoltate ale acestui calcan, a carui descoperire arunca lumina asupra bogatei diversitati de pesti, dar foarte putin cunoscute, din vestul Oceanului Indian. Iar puterea de absorbtie a unui astfel de calcan hranindu-se, surprinsa pe o caseta video de Stephania si Peter Lamberti, poate rivaliza cu prea bine cunoscutul dispozitiv electric folosit pentru a aspira mizeria de pe covoare sau mobila”, motiveaza autorii topului.
Publicitate

IISE a inclus in top si o noua specie de dinozauri, descoperita de o echipa de la Muzeul Alf din SUA, singurul muzeu national de paleontologie acreditat in campusul unui liceu. Este vorba despre unul dintre cei mai robusti dinozauri cu cioc de rata gasiti vreodata si probabil cel mai mare exemplar din sedimentul de fosile Kaiparowits, “Gryposaurus monumentensis”, vechi de 75 de milioane de ani. Pe de alta parte, specia de miriapode “Desmoxytes purpurosea” s-a remarcat prin coloratia roz tipatoare si mai ales prin obiceiurile sale. Tepoase si toxice, vietatile cu pricina stau la vedere pe timpul zilei, indicandu-le pradatorilor ca nu sunt de departe comestibile.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.