Bisericile Crestine, musulmanii si evreii au puncte de vedere diferite cu privire la existenta extraterestrilor.

In timp ce Vaticanul crede ca in Univers exista extraterestri, Biserica Ortodoxa, prin glasul Moscovei, sustine contrariul, contrazicand categoric spusele romano-catolicilor. Admite insa existenta spiritelor bune si rele in jurul Pamantului. Interesante sunt si pozitiile altor doua mari religii ale lumii. Islamul crede in existenta lumilor diferite, despre care, spun ei, vorbeste si Coranul. Evreii nu exclud nici ei ideea ca ar mai exista, in alte lumi, alte creaturi similare. Pentru un important prelat rus insa, existenta extraterestrilor este o problema nesemnificativa pentru Biserica, „o curiozitate din plictis“.

Cu nu prea mult timp in urma, Vaticanul soca lumea printr-o declaratie uimitoare. Ea fusese facuta chiar de catre directorul Observatorului Vaticanului, pr. Jose Gabriel Funes, intr-un interviu dat cotidianului L’Obsservatore Romano. Inaltul prelat spunea: „Ipoteza existentei vietii extraterestre nu se opune doctrinei catolice“, si sustinea nici mai mult, nici mai putin decat ca "extraterestrul este fratele meu“.

Cum era de asteptat, declaratia lui a generat reactii in lant dintre cele mai diverse. Astazi va prezentam pozitiile Bisericii Ortodoxe Ruse, a Islamului si Iudaismului, in legatura cu aceasta atat de incitanta problema, asa cum au aparut ele in publicatii rusesti, preluate de Trinitas si Catholica.

Profesorul Alexei Osipov, de la Academia Teologica din Moscova, a negat recent existenta extraterestrilor. „Ortodoxia exclude posibilitatea existentei unor inteligente extraterestre, a declarat acest renumit teolog ortodox. „Din punct de vedere al teologiei ortodoxe, nu exista baza pentru discutiile despre civilizatiile extraterestre care sa aiba ratiune si sa poata crea.“ Aceasta pozitie s-ar baza pe faptul ca in Vechiul Testament lipsesc aluzii la forme de viata inteligenta extraterestra. El s-a referit apoi la oamenii din Biserica, unii dintre ei ajunsi la un inalt nivel de sfintenie, dar care nu au pomenit niciodata de existenta extraterestrilor. Mai mult, astronomia moderna nu a gasit nici o planeta cu viata similara celei de pe Pamant. Osipov a mai spus ca Biserica Ortodoxa nu a analizat aceasta problema pana acolo, incat sa formuleze o anumita concluzie. Unii teologi care au studiat problema au tras concluzia ca spatiul este complex si ca exista fenomene ale caror cauze raman necunoscute. Insusi monahul Serafim Rose, un respectat ascet al veacului trecut, admitea doar ca ar exista „spirite in jurul Pamantului, care penetreaza lumea umana si chiar influenteaza anumite persoane sau anumite procese vitale“. Aceste spirite ar fi insa ingerii si demonii.

Musulmanii si evreii nu exclud existenta altor civilizatii

Rushan Abbiasov, reprezentantul Muftiilor din Rusia, admite in schimb existenta unor forme inteligente de viata extraterestra. „Conform Sfantului Coran, Atotputernicul vorbeste despre crearea a diferite lumi. Stim lumea oamenilor, spiritelor, plantelor si animalelor... Creatorul poate crea orice. Pot exista creaturi in alte lumi“, a declarat acesta pentru o revista citata de Interfax, subliniind ca insasi cartea sfanta a musulmanilor confirma „posibilitatea existentei altor civilizatii“. Cam in aceiasi termeni a vorbit si rabinul Zinovi Kogan. El a declarat la randul sau ca „Dumnezeu este prima cauza pentru ceea ce exista in micro si macro lumii“. El a mai spus ca nu se poate exclude ideea ca ar mai exista, in alte lumi, alte creaturi similare.“


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.