Doi ingineri electronisti americani sustin ca sint cu un pas mai aproape de a transpune in realitate unul dintre cele mai vechi vise ale oamenilor, invizibilitatea. Acest lucru ar fi posibil prin crearea unui "scut" capabil a face obiectele sa dispara, reducind lumina reflectata de ele.

Potrivit cotidianului "Daily Telegraph", ideea in cauza, care nu pare sa incalce nici o lege a fizicii, a fost explicata in revista "Physical Review E". Dr. Andrea Alu si profesorul Nader Engheta, de la Universitatea Pennsylvania, se bazeaza pe plasmoni - "unde" in oceanele de electroni la suprafata tuturor obiectelor - pentru a obtine efectul de invizibilitate. Daca plasmonii sint facuti sa oscileze la o anumita frecventa, energia luminii este culeasa de acestia si reconvertita in lumina, anulind-o pe cea respinsa de obiect, facindu-l astfel "invizibil".

"Propunerea noastra este, deocamdata, un concept teoretic si nu am inceput sa luam in considerare construirea unui invelis plasmonic practic. Exista inca multe probleme importante de rezolvat, insa conceptul este foarte incitant", a spus Nader Engheta. Cu toate ca, in forma sa actuala, ideea nu poate fi folosita la ascunderea eficienta a unor oameni sau vehicule, ea poate fi utilizata pentru evitarea radarelor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.