Cimpanzeii sunt empatici, elefantii se recunosc in oglinda, corbii isi fac carlige din sarma pentru a-si agata hrana, iar porcii misca cu ratul, pe computer, cursorul mouse-ului. Aceste semne de inteligenta apropie mult necuvantatoarele de lumea oamenilor

“Noi, oamenii, avem abilitatea de a invata, de a chibzui si de a rezolva probleme. Avem constiinta de sine si suntem de asemenea constienti de prezenta, gandurile si sentimentele altora. Faurim unelte si practicam arta deceptiei. Suntem creativi. Gandim abstract. Avem un sistem al limbii si il folosim pentru a exprima idei complexe. Toate acestea sunt semne ale inteligentei”, argumenteaza msnbc.com locul intai pe care il ocupa omul in topul celor mai inteligente zece animale.

Urmatorii pe lista sunt cimpanzeii, ai caror genomi sunt in proportie de 98% identici cu cei umani. Cimpanzeii creeaza si folosesc unelte, vaneaza in grupuri organizate si starnesc acte de violenta, iar observatiile de teren si experimentele de laborator au aratat ca sunt in stare sa-si exprime empatia, altruismul si constiinta de sine.

Unii chiar se descurca mai bine decat oamenii la testele de memorie cu numere.
Pe de alta parte, delfinul din Australia foloseste un burete pentru a-si proteja botul atunci cand scotoceste dupa nutret pe fundul marii. Oamenii de stiinta spun ca acesta este doar un semn al inteligentei delfinilor, altele fiind diverse fluieraturi si plescaituri folosite in cadrul unui soi de limbaj. Totodata, un celebru experiment din anii ’60 a aratat ca o pereche de delfini a intrat intr-un vartej de creativitate cand si-a dat seama ca noul ei comportament este recompensat cu peste.

Primul indiciu ca elefantii stiu un lucru, doua despre lume este creierul lor mare. Altfel, au fost vazuti consoland membri de familie, ajutand alte specii aflate la ananghie, jucandu-se in apa si comunicand intre ei prin vibratiile pe care le simt cu talpile picioarelor. Mai mult, o femela asiatica botezata Happy s-a recunoscut in oglinda, abilitate intalnita doar la oameni, la antropoidele mari si la delfini.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.