Alia Sabur a intrat in Cartea Recordurilor drept cel mai tanar profesor universitar din istorie dupa ce, la varsta majoratului, a fost invitata sa predea fizica la Universitatea Konkuk din Coreea de Sud. A spulberat astfel un record vechi de 300 de ani, al scotianului Colin Maclaurin, un protejat al lui Isaac Newton, care a devenit profesor de matematica la Universitatea Aberdeen in 1717, la varsta de 19 ani.

Americanca a fost numita in functia de profesor la catedra de tehnologii avansate de fuziune a Universiatii Konkuk din Seul pe 19 februarie 2008, data la care avea varsta de 18 ani si 362 de zile.

Tanara americanca va pleca in Coreea de Sud luna aceasta, unde va completa activitatea de predare cu cea de cercetare. “Voi lucra la catedra de tehnologii avansate de fuziune, unde voi derula experimente legate de nanotehnologie”, a declarat Alia pentru Cotidianul. “Cursurile le voi tine in limba engleza”, a mai adaugat ea.

Performanta adolescentei isi are originile la putina vreme de la venirea ei pe lume. A inceput sa citeasca la 8 luni, iar la 2 ani se indeletnicea cu romane. Perioada care a urmat a stat si ea sub zodia precocitatii. Alia a sarit etapele conventionale ale invatamantului primar si secundar, iar la 10 ani a intrat la Universitatea Stony Brook din New York, unde a obtinut, in 2003, dupa patru ani de studiu, o licenta in matematica aplicata. Tot la 10 ani s-a apucat de muzica, mai exact de studiul clarinetului. I-a luat doar un an pentru a debuta la Orchestra Simfonica Rockland, cu interpretarea Concertului pentru clarinet al lui Mozart. A fost inclusa imediat in categoria selecta a copiilor-minune din muzica.