Politistii criminalisti rusi invata de ceva vreme cum sa utilizeze hipnoza in investigarea crimelor, fiind convinsi ca in viitorul apropiat fiecare sectie de politie va avea cate un specialist in hipnoza.

"Chiar si astazi cererea de mediumi sau specialisti in hipnoza pentru politisti este foarte mare", a declarat Iuri Lekanov, seful departamentului de criminalistica al Procuraturii. Exista cativa politisti care s-au specializat in tehnici de hipnoza si care sunt consultati de colegii lor in diverse cazuri. Printre acestia se numara si colonelul Alexei Skripnikov, relateaza presa rusa. Recent, colonelul i-a ajutat pe niste anchetatori care se straduiau de ani buni sa prinda un criminal in serie. Cu calitatile sale de medium, Skripnikov i-a ajutat pe acestia sa realizeze un portret robot al suspectului, si, nu dupa multa vreme, acesta a fost prins.

Lekanov a explicat reporterilor cum un specialist in hipnoza ii poate ajuta pe politisti sa rezolve un caz. Criminalistul a relatat ca, de multe ori, martorul ocular al unui asasinat nu poate pastra in minte imaginea criminalului, din cauza socului prin care a trecut. In aceasta faza este chemat un specialist care incearca sa activeze subconstientul victimei sau a martorului, utilizand metode similare psihiatrilor care utilizeaza in terapia lor hipnoza.

Lekanov a mai povestit ca i-a venit ideea sa utilizeze hipnoza in scopuri investigative acum douazeci de ani, cand o ruda a sa a incercat sa se lase de fumat. Femeia a apelat la psihiatrul Vladimir Kucherenko s-o ajute. In timp ce discutau, psihiatrul i-a povestit ca o data si-a ajutat un pacient sa-si aminteasca numerele de inmatriculare ale unui taximetru unde uitase o servieta. Ruda politistului i-a povestit acestuia de intamplare si astfel lui Lekanov i-a venit ideea de a-l consulta pe Kucherenko in anchete.

"Dureaza foarte mult timp pana ce inovatiile, indiferent de natura lor, sa fie acceptate. Insa eu nu cred ca va dura asa de mult pana ce fiecare sectie de politie va realiza ca are nevoie de un astfel de specialist", este de parere anchetatorul rus.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.