La colonoscopia traditionala si cea virtuala se alatura acum o a treia alternativa: capsula endoscopica. Este vorba despre o mini-camera, de 11 mm pe 31, pe care pacientul o inghite si care, timp de sase-sapte ore, fotografiaza interiorul colonului in cautarea eventualelor neregularitati.
Aceste capsule, care provin din interiorul serviciilor de spionaj, se folosesc din anul 2000 pentru vizualizarea intestinului subtire si, de asemenea, pentru esofag. Incercarile de a o folosi si in cazul intestinului gros au inceput in anul 2006. Specialistii sustin ca aceasta capsula va facilita realizarea mai usoara a analizei, mai ales la persoanele care, din cauza varstei inaintate sau a antecendentelor familiale, sunt nevoite sa o repete frecvent, pentru depistarea din timp a unei posibile tumori.

Rezultatele sunt promitatoare, iar noua metoda evita complicatiile si inconvenientele unei colonoscopii de rutina. De fapt, numai la o treime din pacienti se intervine si cu o colonoscopie, pentru extirparea polipsilor sau pentru o mai buna vizualizare a formatiunilor suspecte. Pacientii care au incercat aceasta noua metoda spun ca nu au avut nicio problema la inghitirea capsulei, singurul inconvenient fiind senzatia ciudata pe care o provoaca in stomac, dar cu care se pot obisnui rapid si isi pot chiar continua activitatile zilnice, in timpul celor 6-7 ore de “fotografiere”.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.