O studenta a Universitatii Yale, din SUA, sustine ca si-a indus mai multe pierderi de sarcina pentru un proiect artistic, acesta fiind catalogat drept "creatie fictiva" de catre decanii institutiei
Proiectul Alizei Shvarts a scandalizat studentimea americana si a provocat nenumarate reactii pe Internet. Dupa ce saptamanile trecute a inceput sa circule o petitie online care sa-l impiedice pe artistul costarican Guillermo Habacuc Vargas sa repete „proiectul“ in cadrul caruia a lasat, in numele artei, un caine sa moara de foame intr-o galerie, saptamana aceasta obiectul unei noi controverse este artista americana Aliza Shvarts, arata Cotidianul.

Studenta in ultimul an la Yale University, tanara a pregatit pentru expozitia de absolvire un proiect cel putin atipic, care, dupa parerea unora, ar denota oarecare probleme psihice. Timp de noua luni, Aliza Shvarts sustine ca s-a autoinseminat artificial, dupa care, cu ajutorul unor medicamente naturiste, si-a provocat avorturi repetate. Sangele obtinut, amestecat cu vaselina, a fost folosit pentru a picta pe niste bucati mari de plastic, ce urmau sa fie lipite pe un cub suspendat de tavanul galeriei.

Pentru un impact si mai puternic, Shvarts a inclus in lucrarea ei si o parte de proiectii video, care documenteaza „the making of“ prin clipuri realizate „la locul faptei“, adica in baia personala. Expozitia tuturor proiectelor artistice de absolvire ale studentilor de la Yale a fost vernisata ieri, dar aceasta lucrare de „performance art“ lipseste.

Morala intregii povesti este legata, dupa cum sustine artista, de complexitatea corpului feminin si de felul in care acesta este interpretat de mediu. „Realitatea sarcinii, atat pentru mine, cat si pentru public, este o chestiune de lectura“, a spus Aliza Shvarts, citata de Chicago Tribune.

Proiectul, care ar trebui sa dureze patru ani, include documentarea despre avorturi, pe o perioada de noua luni, si inregistrari video ale unor pierderi de sarcina intr-o cada, precum si pastrarea unor probe de singe. Shvarts a spus ca nu dorea sa socheze, ci doar sa initieze o dezbatere despre legatura dintre arta si corpul uman. Ideea ei a socat insa multi studenti si profesori de la Yale, inclusiv pe cei care sunt de acord cu avortul. "Sper ca va initia un soi de dezbatere. Sigur, unii oameni vor fi deranjati si nu vor fi de acord cu mesajul, dar intentia proiectului nu este scandalizarea oamenilor", a declarat studenta pentru Yale Daily News. Juan Castillo, unul dintre colegii tinerei, a spus ca adora ideea proiectului, desi multi oameni n-o agreeaza. "Cred ca oamenii sunt foarte incuiati si nu vad despre ce era proiectul cu adevarat", a spus tinarul.

Expozitia lui Shvarts va include un cub de dimensiuni mari suspendat de tavanul galeriei de arta de la Yale. Cubul va fi invelit in folie de plastic dispusa in mai multe straturi, printre care studenta va turna singe provenit din "avorturile" sale. Acesta va fi amestecat cu vasilina, pentru a nu se usca. Pe cele patru fete vizibile ale cubului, Shvarts va proiecta filmulete cu avorturile pe care le-ar fi facut intr-o baie. Clipuri asemanatoare vor fi proiectate pe peretii galeriei. Tinara sustine ca nu a consultat un doctor privind avorturile sale si ca medicamentele pe care le-a luat sunt legale, pe baza de plante.

Potrivit Jurnalul National, ea a mai studiat la Los Angeles Buckley School, unde a primit un premiu pentru a fi "un bun lider si un bun cetatean". "Este artist si are dreptul sa se exprime prin opere de arta. Daca aceste fapte ar fi fost adevarate, ar fi incalcat standardele eticii si ar fi produs ingrijorari privind starea sa fizica si mentala", a conchis Helaine S. Klasky.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.