In restaurantul Serendipity 3 din Manhattan se serveste desertul Golden Opulence Sundae la pretul exorbitant de 1000 de dolari. Cinci cupe de inghetata de vanilie originara din Tahiti sunt infasurate in fulgi de aur de 23 de karate si ornate cu cea mai scumpa ciocolata din lume. Pentru o experienta si mai memorabila, se adauga caviar in care sarea a fost inlocuita cu infuzii de fructul pasiunii, portocala si lichior Armagnac.
De la introducerea opulentului desert cu trei ani in urma, pentru a marca aniversarea de 50 de ani de la deschiderea restaurantului new yorkez, au fost vandute aproximativ 100 de inghetate, clientii variind de la bancherii care doresc sa-si impresioneze partenera pana la tinerele printese din familiile bogate. "Cand clientii nostri termina inghetata, raman cu mici fulgi de aur in jurul gurii", sustine purtatorul de cuvant Joe Calderone.

Fiind alcatuite din ingrediente comune ca faina, zahar, oua si smantana, deserturile reprezinta o provocare pentru maestrii cofetari inovatori. Luxul se obtine dintr-o prezentare fantastica a produsului si precizia chimistului care combina cea mai fina ciocolata cu fulgi de aur si pulverizari de cristale si pietre pretioase, ridicand automat pretul desertului aparent banal.

"Consumatorii se plictisesc repede si cauta tentatia in cele mai neobisnuite ingrediente, de la caviar pana la creme si paste din rosii si mazare", declara Mitchell Davis, puratator de cuvant al fundatiei James Beard Foundation. Fie ca este vorba de opulentele deserturi servite in cele mai scumpe restaurante si patiserii exclusiviste din lume sau in cadrul unui meniu oferit de hotelurile de lux, deserturile prezentate in top devin un lux acceptat de catre cei care sunt dispusi sa plateasca sume fabuloase pentru o veritabila experienta dulce.

Cel mai scump desert, Fortress Aquamarine, este servit in statiunea de lux Fortress in Gale din Sri Lanka, in cadrul restaurantului apartinand hotelului Wine3. Desertul consta in "Cassata", un tort de inghetata pregatit dupa traditionala reteta siciliana, folosind ingrediente ca zahar, cacao, fructe, esente de migdale, vanilie, lichior de portocale sau cirese, dar si branza martipan. Prezentarea intr-un vas obtinut numai din zahar pur, dar si ciocolata in forma unei figurine reprezentand un pescar confera originalitate deliciosului desert. Cireasa de pe tort, daca putem spune astfel, este piatra aquamarine de 80 de carate, care se integreza armonios in peisaj. Conceput in urma cu doua luni, desertul este valabil, asa cum ne-am fi asteptat, doar la comanda. Pana acum nu au fost cereri, dar daca doriti sa fiti printre primii care comanda pretiosul desert trebuie sa scoateti din buzunar aproximativ 14.500 de dolari.

Desi am localizat doua din cele mai scumpe patru deserturi din Statele Unite, trebuie precizat ca americanii nu sunt ata de dispusi sa plateasca sume considerabile pentru a-si oferi placerea unui desert extravagant, asa cum obisnuiesc, mai degraba, europenii. William Goldfrab, proprietar al popularului Room 4 Dessert din New York, sustine ca orice inovatie incepe de la pretul modest de 14 dolari. "Am conceput un desert de zahar ars, crème brûlée, pentru 100 de dolari, care insa nu a avut succesul scontat. Clientilor li se pare mult prea infam", adauga Goldfrab. O experienta similara a avut si maestrul cofetar Francois Payard, al carui tort special pentru Valentine’s Day, de 100 de dolari, nu a fost bine primit de publicul american. "Americanii asociaza luxul cu gentile scumpe, in nici un caz cu felurile de mancare", este de parere Payard. "Europenii privesc lucrurile altfel. Un tort de 140 de dolari care se vinde in patiseriile din Paris nu este nicidecum o aparitie socanta", continua Payard.

Dar ce face desertul servit in restaurantul Brûlée Dessert din Tropicana Resort and Casino, Atlantic City, atat de valoros incat sa pretinda 1.000 de dolari? Parte a Crystal Menu, care include trei feluri diferite, Brownie Extraordinaire este facut din ciocolata neagra, alune italienesti si inghetata, combinatie destul de tipica. Sa fie oare pulverizatorul de cristal Saint Louis in valoare de 750 de dolari umplut cu vinul rar din 1996 Quinta do Noval Nacional, care isi face simtita prezenta la fiecare inghititura din prajitura cu alune? Deserturile scumpe tind sa se imparta in doua categorii, potrivit lui Davis. "Deserturile care se incadreaza intre 20 si 30 de dolari, considerate ca fiind scumpe, se vand destul de bine, orice depaseste aceste valori tinzand sa devina nepopular". Totusi, topul celor mai scumpe deserturi include noutati high-end ca inghetata de 1.000 de dolari, dar si tortul vienez de 57 de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.