NASA a observat o explozie cosmica atat de puternica si luminoasa incat efectele sale puteau fi detectate cu ochiul liber de pe Pamant, desi s-a produs in urma cu 7,5 miliarde de ani, la o distanta dincolo de jumatatea universului vizibil, informeaza AFP.
“Niciun alt obiect cunoscut sau tip de explozie nu a putut fi perceput cu ochiul liber de la o asemenea distanta”, adica 7,5 miliarde de ani lumina, s-a minunat Stephen Holland, cercetator al NASA. “Daca cineva s-a gasit in locul potrivit, la momentul potrivit, ar fi putut percepe obiectul cel mai indepartat observat vreodata cu ochiul liber de pe Pamant”, a subliniat Holland.

Pana in prezent, obiectul cel mai indepartat perceput cu ochiul liber era galaxia M33, care se gaseste la o distanta de 2,9 milioane de ani lumina. Fenomenul, numit explozie de raze gamma si detectat de satelitul Swift al NASA, este unul dintre cele mai violente care se pot produce in Univers.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.