NASA a identificat, in premiera, o molecula organica pe o planeta din afara sistemului nostru solar.

Poarta numele de HD 189733b, are dimensiunea lui Jupiter si este situata la 63 de ani-lumina, in constelatia Vulpecula (Vulpea). Un corp ceresc ca oricare altul, pina cind a devenit, gratie unor cercetatori NASA, prima planeta extrasolara in atmosfera careia s-a gasit o molecula organica.

Mai mult, molecula in cauza este cea de metan (combinatie de carbon si hidrogen), substanta care, in anumite conditii, joaca un rol crucial in chimia prebiotica, adica in reatiile chimice considerate necesare pentru ca viata, asa cum o stim, sa apara.

Descoperirea, realizata cu ajutorul telescopului spatial Hubble, apartine unei echipe conduse de Mark Swain, de la Laboratorului NASA de Propulsie Jet din Pasadena, California, care-i mai include pe Gautam Vasisht, de la acelasi institut, si pe Giovanna Tinetti, astrobiolog in cadrul University College London.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.