Un batran temerar japonez va demonstra ca valurile, cea mai „verde" sursa de energie pe mare, pot fi folosite pentru transportul maritim de lunga distanta.

Navigatorul japonez Kenichi Horie, in varsta de 69 de ani, celebru pentru aventurile sale solitare in Oceanul Pacific, a inceput duminica o noua calatorie, in care va strabate 6.400 de kilometri, din Hawaii pana in Japonia, la bordul primei ambarcatiuni din lume propulsate exclusiv de energia valurilor.

Daca va avea succes, Horie va intra in Cartea Recordurilor pentru cea mai lunga calatorie efectuata cu acest tip de ambarcatiune si va dovedi, in acelasi timp, viabilitatea propulsiei pe baza valurilor, cea mai „verde" sursa de energie pe mare.

In centrul temerarei incercari se afla „Sirena Suntory II", un catamaran cu greutatea de trei tone fabricat dintr-un aliaj de aluminiu reciclat, relateaza Associated Press.

Ambarcatiunea transfor­ma energia valurilor in energie cinetica folosind doua padele mobile, montate una langa alta, sub prova. Acestea se misca in sus si in jos, actionate de valuri, generand „impulsuri" care propulseaza ambarcatiunea in directia de mers, asemenea miscarilor unui delfin.

„Valurile sunt in general un factor negativ pentru o ambarcatiune, pentru ca incetinesc viteza", explica Yutaka Terao, profesor de inginerie la Universitatea Tokai din Japonia, cel care a conceput sistemul de propulsie al catamaranului. „Insa Suntory poate transforma energia valurilor in energie de propulsie, indiferent de directia din care vin valurile", mai arata acesta.

Testele de navigatie si antrenamentele s-au desfasurat in Golful Osaka si de-a lungul canalului Kii. Horie a dat startul calatoriei la finele saptamanii trecute, de la Clubul de iahting din Honolulu, Hawaii, urmand sa navigheze circa 6.400 de kilometri pe ocean pentru a ajunge la canalul Kii. Cu gatul impodobit de ghirlande de flori, Horie a salutat zecile de admiratori veniti sa-i ureze drum bun.

„Atatia oameni au venit sa ma vada... Pot pleca acum cu voie buna", a declarat japonezul inainte de a se urca la bordul catamaranului. El a recunoscut faptul ca este putin speriat de noua sa aventura. Pentru a nu ingreuna ambarcatiunea, Horie si-a luat ca alimente orez, conserve si hrana semipreparata, insa nu a renuntat la cutiile sale de bere. Panourile solare instalate pe catamaran ii vor permite sa-si incalzeasca mancarea la un cuptor cu microunde. Horie va avea acces la telefon prin satelit si la e-mail, insa si-a luat cu el si multe carti.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.