Vinul provoaca mai multe stricaciuni in creier decat berea sau bauturile alcoolice tari, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii germani.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Göttingen, vinul afecteaza hipocampul, zona asociata memoriei si orientarii spatiale, una dintre primele regiuni din creier vizate de degenerare in maladia Alzheimer.

Rezultatele acestui studiu ii privesc mai ales pe consumatorii de alcool din clasa medie, majoritatea fiind convinsi ca vinul este benefic pentru sanatate. De asemenea, femeile sunt cele mai afectate, ele avand tendinta de a bea mai frecvent vin decat bere. Statisticile recente indica faptul ca 36% dintre femeile care merg in baruri beau vin, fata de doar 21% dintre barbati.

Cercetatorii au comparat radiografiile craniene realizate mai multor persoane dependente de alcool si unor voluntari sanatosi, cu ajutorul tomografului. In cazul persoanelor dependente de alcool, hipocampul era cu 10% mai mic. La persoanele non-alcoolice, hipocampul avea 3,85 ml, la cele consumatoare de bere - 3,5 ml, la persoanele consumatoare de bauturi alcoolice tari - 2,9 ml, iar la persoanele consumatoare de vin - 2,8 ml.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.