Umbla in pantaloni scurti si in sandale in toiul iernii. Lumea din jur s-a obisnuit cu aparitia sa extrema. Este cunoscut pentru ca a stat mai bine de o ora intr-un bazin, inconjurat de kilograme de gheata. Mai mult, a urcat pe Everest in costum de baie. Si, toate acestea, fara sa raceasca, sau macar sa simta frigul teribil de afara. I se spune "Omul Ghetii".

In Cartea Recordurilor figureaza, insa, cu numele sau real, Wim Hof. La cei 48 de ani ai sai, spune ca, de douazeci de ani incoace, in fiecare iarna, isi supune organismul la tot felul de teste, pentru a vedea cat rezista. Potrivit "ABC News", pana astazi, a trecut cu brio de fiecare proba extrema, semn ca vom mai auzi de alte si alte experiente extreme marca "Iceman".

Greu de crezut, insa, corpul barbatului in varsta de 48 de ani, rezista la temperaturi cu mult sub cele care ar ucide, in cateva secunde, un om obisnuit. Hof si-a descoperit abilitile extreme in urma cu douazeci de ani, tot intr-o iarna, cand, pe nepusa masa, s-a decis sa faca o baie, in apa rece ca gheata. A vrut sa isi testeze limitele. Si a reusit. Fara sa aiba macar un simptom de hipotermie, sau un semn ca trupul sau ar fi fost afectat de temperatura extrem de scazuta a apei. Numai ca, de la momentul primei experiente extreme, nu se mai poate opri. A facut din aceste teste scopul vietii sale.

A pornit intr-o calatorie in jurul lumii, pentru a se testa pe sine. In ianuarie 1999 a ajuns in apropierea Cerculului Polar, unde a alargat, in picioarele goale, o distanta de 100 de mile. Trei ani mai tarziu, avand pe el doar costumul de baie, s-a scufundat sub gheata de la Polul Nord. Performanta sa i-a adus un loc in Cartea Recordurilor, pentru cea mai lunga perioada de timp petrecuta sub apa inghetata, la adancimea de 80 de metri (dublul lungimii unui bazin olimpic de inot). Incepand cu acea data, specialistii s-au aratat extrem de interesati de cazul barbatului.

Dr. Ken Kamler, autorul lucrarii "Surviving the Extremes" ("Supravietuitori ai situatiilor extreme"), sustine ca a tratat zeci de cazuri de pacienti care, in incercarea lor de a escalada Muntele Everest, au fost la un pas de moarte, suferind din cauza temperaturilor extrem de scazute din zona respectiva. A fost uluit sa afle ca a existat un barbat care a reusit sa escaladeze muntele, avand pe el doar o pereche de pantaloni scurti.

"Am auzit de cazuri de indivizi temerari, care au ales sa plece catre varf fara rezerve de oxigem sau fara exchipament adecvat. Dar de un om care sa ajunga acolo cu un astfel de echipament sumar ... niciodata. ceea ce aud mi se pare de nerealizat", afirma medicul. La randul sau, Hof a marturisit ca escalada a fost o nimica toata. "A fost usor. Am mai trecut prin furtuni de zapada pana atunci. Nu avea se ce sa ma sperie o furtuna opt mii si ceva de metri. Imi cunosc organismul, stiu ce imi poate mintea, imi cunosc limitele", spune "Omul Ghetii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.