Kilogramul isi pierde din greutate. Oamenii de stiinta au cazut de acord ca este timpul sa renunte la bucata de metal care ii masoara masa.
Prototipul international al kilogramului sau „Le Grand K“, faurit in Londra in 1889, este o bucata de platina amestecata cu iridiu, pusa la pastrare la Biroul International de Masuri si Greutati de la Sèvres, Franta. Este obiectul de referinta din care deriva unitatea de masa. „Ideea este de a inlocui artefactul, ce poate fi deteriorat, cu ceva bazat pe constante fizice (n.r. - o constanta fizica este o marime fizica a carei valoare numerica este fixa)“, explica inginerul mecanic Hy Tran, de la Laboratoarele Sandia, citat de publicatia „Science Daily“.

Din cele sapte unitati de masura din Sistemul International, kilogramul este singurul care inca mai este definit de un obiect fizic. In plus, cu circa 30 de ani in urma, oamenii de stiinta au observat ca prototipul international a inceput sa-si piarda din masa, fluctuatia fiind de 50 de micrograme, adica mai putin de o granula dintr-o punga de zahar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.