Un barbat african care a luat medicamente pentru ficat a primit 30.000 de dolari drept compensatie dupa ce toata pielea, cu exceptia fetei, a devenit alba ca laptele. Tekeste Kahsay (foto) a emigrat din Africa in Suedia in urma cu mai multi ani si s-a angajat in agricultura. in noiembrie anul trecut, a fost lovit de o masina agricola si, in urma analizelor medicale facute la spital, a descoperit ca sufera de o boala de ficat grava.

Medicii i-au prescris un medicament menit sa usureze activitatea ficatului si care i-a salvat viata barbatului de 59 de ani, relateaza cotidianul britanic "The Mirror". Nimeni nu se astepta insa ca pastilele sa aiba ca efect secundar albirea pielii. in decurs de cateva luni, din negru, Kahsay a devenit alb, cu exceptia unei mici portiuni pe fata si urechi, ce pare acum ca o masca. "Este absolut ingrozitor ce mi s-a intamplat. in interior tot negru sunt, dar exteriorul este alb... Mi-am pierdut increderea de sine si am devenit tinta glumelor proaste cand ieseam pe strada. Acum nici nu mai plec de acasa", s-a plans Kahsay.

El a intrat in stare de soc atunci cand a observat ca pielea incepe sa i se albeasca si procesul nu a putut fi nici explicat nici oprit de specialistii consultati. "in tara mea, pigmentul alb este considerat semn de boala. Rudele mele de acasa ma privesc acum ca pe un lepros", spune africanul. "Singurul lucru bun din toata povestea asta este ca am invatat ce inseamna toleranta fata de oameni de rase diferite", adauga el. Justitia suedeza a acordat 30.000 de dolari despagubiri pacientului, iar doctorul care i-a administrat medicamentul pentru ficat si-a pierdut locul de munca.

De-a lungul timpului, cazurile mortale si efectele secundare ale medicamentelor au socat o intreaga industrie si au dus la luarea de masuri extreme. De exemplu, Autoritatea americana pentru protectia sanatatii FDA a hotarat ca, pe viitor, medicamentele antireumatism Celebrex sa fie ambalate intr-o cutie neagra si sa fie insotite de o inscriptie de avertizare. Pfizer a sistat vanzarea in Statele Unite si Europa a controversatului medicament pentru artrita numit "Bextra".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.