Un volum foarte rar de propaganda nazista, in care se dovedeste ca Hitler il dorea mort pe Charlie Chaplin, va fi vandut la licitatie luna viitoare.

Cartea, denumita "Juden Sehen Dich An" ("Evreii sunt cu ochii pe voi" - n.r.) il condamna pe legendarul comic, denumindu-l "pseudo-evreu".

In filele carti, care este una dintre cele mai renumite lucrari de propaganda antisemita, apare o lista a evreilor din intreaga lume, inclusiv numele lui Albert Einstein.

Cartea a fost scrisa de dr. Johann von Leers, care a fost cunoscut ca fiind unul dintre cei mai inversunati propagandisti antisemiti ai regimului nazist. Cartea a fost publicata in Berlin, in anii '30 si contine 95 de pagini in care apar numele unor activisti, bancheri, economisti, jurnalisti, academicieni si artisti.

Organizatorul licitatiei, Richard Westwood-Brookes, a declarat despre volum ca "lucrarea dorea sa atace evreii din intreaga lume, avertizand germanii ca acei oameni din liste formeaza o retea internationala care urmareste sa conduca lumea. Fiecare persoana din carte apare cu o fotografie sau o schita, insa cel mai remarcabil si mai bizar aspect al cartii este includerea lui Charlie Chaplin pe <<lista neagra>>. Este foarte neobisnuit sa-l vedem pe artist printre ceilalti, mai ales ca nu era evreu. Asta inseamna ca nazistii vedeau in el un mare pericol, pentru ca era foarte cunoscut si influent. Chaplin a fost inclus la capitolul <<evrei artisti>> desi nu era, repet, evreu, sugerandu-se insa ca avea origini evreiesti, fiind astfel un <<pseudo-evreu>>"

In 1940, Chaplin a regizat si a jucat in filmul "The Great Dictator" care a fost vazut ca un act de sfidare a lui Hitler, personajul sau numindu-se "Adenoid Hynkel", dictatorul Tomainiei, (cu trimitere clara la Hitler). Istoricul de film Kevin Brownlow a declarat ca Chaplin primise la un moment dat o copie a cartii, iar el a facut filmul ca raspuns la includerea lui pe "lista neagra". Brownlow a mai explicat ca "nazistii au crezut eronat ca Chaplin e evreu, pentru ca el nu s-a obosit niciodata sa nege acest lucru. Atunci cand a primit o copie a cartii respective, se pare ca a decis sa faca filmul <<Marele Dictator>> ca un act de sfidare".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.