Multe personalitati din domeniul stiintei, politicii si artelor au avut succes pentru ca erau bolnavi de autism, a declarat recent un psihiatru de renume.

Michael Fitzgerald, profesor de psihiatrie la Trinity College, din Dublin, a explicat ca bolile din spectrul autismului (ASD) au aceleasi caracteristici cu trasaturile asociate geniilor creative.

Profesorul Fitzgerald i-a dat exemplu pe Isaac Newton, Albert Einstein, George Orwell, H G Wells si Ludwig Wittgenstein ca fiind indivizi geniali care aveau simptome de ASD, inclusiv de sindromul Asperger.

De asemenea, si Beethoven, Mozart, Hans Christian Andersen si Immanuel Kant au primit, post-mortem, diagnostice de sindrom Asperger.

Intr-o conferinta care s-a tinut la Londra, la Academia de Psihiatrie, profesorul Fitzgerald a declarat ca exista o legatura, cauzata de factori genetici, intre afectiunile ASD si creativitate sau geniu: "afectiunile psihiatrice pot avea si dimensiuni pozitive. Este foarte interesant ca genele autismului, si in special ale sindromului Asperger, sunt aceleasi cu cele ale creativitatii. Nu am reusit momentan sa identificam aceste gene sau sa descoperim cate sunt. Fiecare caz este unic pentru ca oamenii au un numar variabil de gene <<vinovate>> de afectiunile lor.

In unele cazuri, este vorba despre persoane care nu se pot integra in sistemul de invatamant si care deseori nu prea au relatii sociale sau contacte cu cei din jurul lor. Acestia pot fi usor paranoici sau incapatanati, insa de obicei au constiinte morale deosebit de dezvoltate. Aceste persoane se pot concentra asupra unui subiect timp de 20-30 de ani fara sa fie distrasi de ceea ce cred oamenii din jurul lor. De asemenea, ei pot produce intr-o viata munca de cercetare a trei-patru persoane obisnuite".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.