Dupa ce au aflat gindurile oamenilor prin rezonanta magnetica, cercetatorii americani se pregatesc sa afle misterele autismului si schizofreniei.

Dupa cum au demonstrat sondatorii de opinie in primul tur al alegerilor prezidentiale din SUA de anul acesta, cititul mintii este aproape imposibil. In schimb, folosind scanarea prin rezonanta magnetica functionala, care arata energia magnetica emanata de creier, oamenii de stiinta de peste Ocean au trecut de la examinarea creierului uman la identificarea anumitor ginduri, reusind sa indice la care dintre cele zece obiecte similare care i-au fost prezentate se gindeste o persoana, informeaza publicatia „ScienCentralNews“.

Scanarea prin rezonanta magnetica functionala i-a invatat pe oamenii de stiinta multe despre cum le raspunde creierul placerii si recompensei, dezvaluind si procese cerebrale, si zone care antreneaza deceptia. Noua cercetare tinteste insa spre biologia din spatele gindurilor. Specialistul in psihologie cognitiva Marcel Just s-a intovarasit cu expertul in tehnici de invatare automata Tom Mitchell si impreuna au trecut sub scanner creierul unor subiecti pusi sa se uite la seturi de imagini cu obiecte similare, cum ar fi zece soiuri de unelte sau zece tipuri de case.

Cei doi au exclus din experiment aria vizuala a creierului, considerata „o tinta mult prea usoara“, dupa cum explica Marcel Just pentru publicatia americana. „Cortexul vizual contine intr-adevar o reprezentare foarte exacta a formei pe care o privesti. Orice se afla pe retina este transferat cortexului vizual din spatele creierului. Noi nu am cautat insa reprezentarea imaginii la care se uita persoana, pe noi ne interesa gindul“, spune psihologul. „De aceea am vrut sa vedem daca putem gasi sabloanele de gindire in restul creierului.“


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.