Cercetatorii americani au jonglat cu nervii sobolanilor paralizati si le-au restituit cu succes o parte din miscarile corpului. Procedura ar putea functiona si la oameni, peste cinci ani.
Cu o tehnica similara operatiei de bypass la inima, in care venele din piciorul unui pacient sint folosite pentru a strabate un blocaj arterial, oamenii de stiinta de la Universitatea Columbia din New York au aratat ca nervii pot fi utilizati pentru a drege afectiuni ale coloanei vertebrale si pentru a reconecta creierul la corp, informeaza „The Guardian”. Ei se asteapta ca procedura, experimentata cu succes la sobolani, sa fie aplicabila si oamenilor in urmatorii cinci ani, oferind sperante pacientilor cu leziuni ale maduvei spinarii, in timp ce alti colegi de breasla se arata sceptici.

Cercetatorii stiu ca portiunea sirei spinarii aflata sub o afectiune poate adesea sa raspunda semnalelor electrice, dar, fiind izolata de creier, nu poate controla nimic. Prin urmare, echipa americana a taiat chiar de deasupra leziunii coloanei vertebrale un nerv ce controleaza muschii abdominali si l-a atasat sub leziune. S-a obervat, treptat, o sporire a miscarii in membrele paralizate ale rozatoarelor. John Martin, coordonatorul experimentului, spune ca nervii care controleaza miscarea s-au regenerat destul de eficient in cadrul maduvei spinarii, reconstruind o parte din functiile trupului amortit, in contrast cu celulele nervoase ce au in grija simtul. „Spe-ranta este sa refacem o parte din paralizie”, a declarat el pentru „The Guardian”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.