Intr-un atelier improvizat in balconul locuintei sale, Mihai Dumitrescu ciopleste, cat e ziua de lunga, in os.

Sunt picioare de vaca, pe care artistul le cumpara de la macelaria din cartier si pe care le transforma, cu dalta si freza, in martisoare si bijuterii. Timp de 27 de ani din mainile lui au iesit mii de podoabe cumparate atat de romani, cat si de strainii din intreaga lume.

“Martisoarele sunt realizate din oase de vaca, pentru ca sunt cele mai bune pentru slefuit. Am incercat si oase de porc, dar sunt prea poroase si nu iese bine martisorul”, ne spune Mihai si ne invita in atelierul sau.
“Aici, pe balcon, mi-am amenajat biroul de lucru. Am tot ce-mi trebuie: freze, dalti, masina de gaurit, traforaj, iar majoritatea uneltelor sunt facute chiar de mine.

Frezele sunt realizate dupa modelul celor folosite in tehica dentara si cred ca am peste o suta de modele. Oasele, materia prima, le cumpar de la macelarie, din Obor, cu 3 sau 5 lei kilogramul. Acasa, cu ajutorul unei masini speciale, le tai ambele capetele, indepartez cartilagiul si le scot maduva. Imi ramane exact mijlocul osului, partea de care am nevoie”.

Mihai Dumitrescu asaza apoi bucatile intr-o oala cu presiune si le fierbe cateva ore. “Dupa ce au fiert, le scot, le spal si le las un pic la uscat. Dupa toate aceste operatiuni, bucatile de os sunt curate si albe ca fildesul”.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.