Insignele cu senzori inminate la conferinte pot studia interactiunile umane si pot vizualiza reteaua sociala formata la astfel de evenimente.

In lumea corporatista si academica, conferintele si alte evenimente de networking au un cuvint mare de spus. Dar daca unii oameni isi schimba intre ei cartile de vizita cu aplomb, altii se aventureaza rar dincolo de „siguranta“cercului social ingust in care se invirt de obicei. Acum, cercetatorii de la Media Lab, divizie a Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), au aratat ca un ecuson de participare la conferinte echipat cu senzori i-ar putea ajuta pe oameni sa indrazneasca o mai mare socializare si sa sudeze noi legaturi, examinind totodata si modul in care ei interactioneaza cu semenii la astfel de adunari, informeaza publicatia „Technology Review”.

Ben Waber, unul dintre cercetatorii MIT care au lucrat in cadrul acestui proiect, a impartit insignele „tunate“celor 70 de participanti la un eveniment organizat de Media Lab pentru sponsorii sai din Tokyo. Ecusoanele folosesc senzori infrarosu pentru a stringe date legate de interactiunile fata in fata, un receptor wireless ce colecteaza informatii legate de proximitate, trimise unui computer central, un accelerometru (aparat care masoara structurile vibrante) ce urmareste miscarea participantilor si un microfon care monitorizeaza sabloanele de vorbire. In cadrul evenimentului MIT, datele colectate de senzorii infrarosu au fost trimise apoi pe cale wireless unui computer care a realizat graficul social al evenimentului in timp real.

Insignele utilizate, de marimea unui pachet de carti, dar cu o greutate mai mica, pot face insa mai mult decit sa arate interactiunile fata in fata si sa afiseze graficul social. De exemplu, din moment ce radioul wireless detecteaza proximitatea si vocea, se poate deduce daca o persoana este angajata intr-o discutie de grup si se poate stabili cine este expertul din spatele interactiunii. Totodata, accelerometrul indica activitatea din cadrul unei conferinte, iar Waber spune ca acest lucru il poate ajuta pe un organizator de conferinte sa planuiasca mai bine un eveniment ulterior.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.