Posesorii ochilor albastri din intreaga lume au o origine comuna, cauzata de o mutatie genetica
Secretul ochilor albastri a fost dezlegat de un grup de cercetatori danezi. Potrivit "The Independent", oamenii de stiinta au descoperit ca posesorii ochilor albastri din intreaga lume au o origine comuna, cauzata de o mutatie genetica. Chiar daca nu se cunoaste cu precizie momentul cand a avut loc aceasta mutatie, exista dovezi potrivit carora stramosul oamenilor cu ochi albastri ar fi trait, in urma cu aproape zece mii de ani, in regiunea Marii Negre.

In urma unui studiu bazat pe analiza ADN a unor persoane cu ochi albastri, specialistii in genetica culorii ochilor de la Universitatea din Copenhaga au descoperit ca peste 99,5 la suta din persoanele cu ochi albastri, au suferit aceeasi mutatie genetica minora ce a determinat culoarea irisului. Acest lucru indica faptul ca mutatia a avut loc initial la o singura persoana, care a devenit stramosul tuturor persoanelor cu ochi albastri din lume, se arata in studiu.

Oamenii de stiinta nu pot preciza cu exactitate momentul cand a avut loc aceasta mutatie, dar o dovada in acest sens sugereaza ca acest lucru s-a intamplat in urma cu aproximativ zece mii de ani, cand s-a inregistrat o crestere rapida a populatiei in Europa determinata de dezvoltarea agriculturii dinspre Orientul Mijlociu si migratia populatiei din nordul Europei, in perioada Neoliticului. Mutatiile au avut loc la nivelul genei OCA2 si au intrerupt procesul de producere a melaninei din iris, determinand astfel schimbarea culorii ochilor in albastru.

"Initial, noi am avut cu totii ochi caprui"

Desi initial toti oamenii au avut ochii caprui, o mutatie genetica ce a afectat gena OCA2 in cromozomii nostri a dus la blocarea capacitatii de a mai produce ochi caprui, au precizat cercetatorii danezi. Barbatii si femeile cu ochi albastri au aproape exact aceeasi succesiune genetica in ceea ce priveste ADN-ul responsabil de culoarea ochilor. Cu toate acestea, persoanele cu ochi caprui au o cantitate considerabila a variatiei individuale in zona ADN-ului. Specialistii au analizat ADN-ul a aproximativ 800 de persoane cu ochi albastri, de la scandinavi cu parul blond si piele deschisa, la persoane cu pielea de culoare mai inchisa, care locuiesc in Turcia si Iordania si a ajuns la concluzia ca toti, probabil cu o singura exceptie, au acelasi stramos. Deocamdata, detaliile privind motivul pentru care ochii albastri s-au raspandit in randul populatiei din nordul Europei si sudul Rusiei, raman un mister


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.