A fost lansata o campanie in memoria lui Voytek, un urs care a participat la Al-II-lea Razboi Mondial, informeaza BBC News.

In 1943, ursul a fost adoptat de catre trupele poloneze aflate in Orientul mijlociu si a devenit mai mult decat o mascota. Voytek este cunoscut si sub numele de Soldatul urs. El cara munitia grea a soldatilor si era de asemenea un camarad de incredere pentru cei aflati in batalie.

Soldatii care l-au cunoscut pe Voytek povestesc tot felul de amanunte nastrusnice din viata interesantului urs.

„Era precum un catel-nimeni nu se temea de el”, a declarat un veteran polonez. „Ii placeau tigarile si berea. Ii placea sa bea o sticla de bere ca oricarui om”.

In momentul in care soldatii polonezi au trebuit sa se retraga din zona Orentului Mijlociu, au vrut sa il ia si pe Voytek cu ei, iar singura cale a fost aceea de a-l inregistra pe acesta in documentele oficiale, cu nume si cu numar, asa ca ursul a participat si la Campania din Italia.

La sfarsitul Razboiului, Voytek a fost dus la Gradina Zoologica din Edinburgh, unde a fost atractia vizitatorilor pana in anul 1963.

O profesoara din Marea Britanie, Garry Paulin, care a aflat povestea impresionanta a ursului soldat, a hotarat sa scrie o carte despre Voytek, pentru ca foarte putini oameni au auzit despre acesta, arata BBC.

„Este uimitor, povestea acestui urs este uimitoare”, a marturisit scriitoarea. „La inceput am crezut ca totul este o inventie, dar mai apoi am facut niste cercetari si am aflat ca Voytek a existat cu adevarat. In momentul in care mi-am dat seama ca foarte putini oameni au auzit despre el, m-am hotarat sa scriu o carte”, adauga Paulin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.