Un vulcan a carui ultima eruptie a avut loc in urma cu 2300 de ani a fost descoperit sub gheturile care acopera partea occidentala a Antarcticii, potrivit unui studiu publicat in revista stiintifica Nature Geoscience.
Vulcanul subglaciar situat in Muntii Hudson, in regiunea Ellsworth, in apropiere de ghetarul Pine Island, a fost identificat prin teledetectie aeriana, datele indicand un strat adanc de cenusa ingropat in gheata. Stratul de cenusa se afla la o adancime cuprinsa intre 100 si 700 de metri si acopera o suprafata de aproximativ 23.000 km2. Aceste fragmente de roci si cenusa care au fost aruncate in aer sunt repartizate pe o suprafata ovala de 156 de kilometri pe 190 de kilometri, ceea ce indica faptul ca a avut loc "o singura eruptie", in jurul anilor 240 - 207 i.Ch., si ca, in momentul in care a avut loc fenomenul, vantul nu sufla cu putere. Autorii studiului, Hugh Corr si David Vaughan, de la British Antarctic Survey de Cambridge, Marea Britanie, sunt de parere ca valul de caldura degajata de eruptie a provocat topirea gheturilor din zona, fapt care a influentat curgerea ghetarilor invecinati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.