Substanta in stare sa inghita 99,9% din lumina este construita din nanotuburi carbonice.
Un laborator din SUA a reusit sa creeze „cea mai neagra“ substanta cunoscuta de oamenii de stiinta. Materialul, compus din nanotuburi din carbon, a fost realizat de catre cercetatorii de la Rensselaer Polytechnic Institute din New York. Inginerii americani sustin ca noua substanta se apropie cel mai mult de „materia neagra ideala“, cea care absoarbe intreaga lumina, din toate unghiurile si la toate frecventele, relateaza BBC. Oamenii de stiinta spera ca noua descoperire sa poata oferi aplicatii inedite in electronica sau in domeniul energiilor alternative.

Noua substanta absoarbe 99,9% din lumina, fiind de 30 de ori mai neagra decit materia din carbon considerata actualmente etalonul pentru culoarea neagra pastrat la Institutul National American de Metrologie si Tehnologie, informeaza Reuters. „Intreaga lumina care ajunge la aceasta substanta este, in principiu, absorbita“, spune Pulickel Ajayan de la Rice University din Houston, coordonatorul echipei de cercetatori. Referindu-se la capacitatea noii materii negre de a nu reflecta aproape deloc lumina, specialistul crede ca noua descoperire „extinde granitele legate de capacitatea unui material de a absorbi maximum de lumina“, potrivit Reuters.

Substanta nascuta in laboratorul newyorkez are un indice de reflectie de 0,045 procente, fiind de trei ori mai neagra decit aliajul de nichel si fosfor considerat pina acum drept cea mai neagra materie din lume. Noua performanta se datoreaza structurii iesite din comun a substantei. „Structura bazata pe nanotuburi este candidatul ideal pentru a crea materiale supernegre, pentru ca ne permite sa ajustam absorbtia luminii controlind dimensiunile nanotuburilor“, declara Ajayan pentru BBC.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.