Stapinii trebuie sa plateasca o taxa pentru ca animalele lor sa se poata reproduce. Autoritatile vor sa evite situatiile in care stapinii abandoneaza puii
Cei care vor dori sa aiba animale de companie fertile vor trebui sa achite o taxa, potrivit unui proiect de lege aprobat de Senat. „Proiectul de lege obliga proprietarii sa-si castreze animalele. Am initiat acest lucru pentru ca multi isi lasa animalele sa se inmulteasca si apoi abandoneaza puii. Cei care doresc sa-si pastreze animalul apt de monta vor trebui sa plateasca o taxa pentru ca este un lux sa ai animal necastrat in UE“, a declarat Marilena Cristian, reprezentant al Asociatiei „Robi“. Conform proiectului de lege, dreptul de monta poate fi atribuit la cerere, contra unei taxe anuale pentru fiecare animal in parte si a unei taxe suplimentare pentru fiecare generatie de pui. In plus, cei care obtin dreptul de reproducere a animalului nu vor avea dreptul sa-l exploateze. Astfel, montarea unei femele se poate face doar de patru ori in viata, la interval de minimum un an, potrivit proiectului de lege.

O alta prevedere din proiect obliga primariile sa infiinteze adaposturi pentru animale, atit pentru cele cu talia mica, dar si pentru cele cu talia mare, cum ar fi caii. „Toate centrele de ecarisaj vor fi transformate in centre de adapostire a animalelor abandonate. In plus, se va infiinta Registrul Natioanl de identificare si inregistrare a animalelor cu sau fara stapin. Acesta va functiona in cadrul primariilor prin infiintarea Fisierului central pentru monitorizarea animalelor“, ne-a declarat Marius Marinescu, senator PC, initiatorul acestui proiect de lege.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.