Noile tehnologii permit ca divorturile sa se desfasoare mai rapid. Cu totii stim ca divortul islamic se realizeaza usor. Telefonul mobil a revolutionat peste asteptari divorturile din lumea islamica
Iqbal Abul Naser, de origine egipteana, a primit de la sotul sau trei sms-uri cu textul "talak" (declaratie de divort), dupa care a mers la tribunal pentru a afla care este statutul legal al casniciei sale. Aceasta anecdota reala scoate in evidenta impotenta femeii musulmane in fata dreptului unilateral de a anula casnicia pe care legea islamica il recunoaste barbatului. "Sharia" prevede ca finalul casniciei apare atunci cand barbatul spune acest lucru de trei ori. Dubai si Malaezia au interzis ca aceasta declaratie sa se faca prin mesaje. Abul Naser a nu a raspuns la un telefon al barbatului sau, iar la scurt timp a primit un mesaj care spunea textual: "Divortez de tine pentru ca nu ai mi-ai raspuns la telefon". Nu era prima oara cand se intampla acest lucru. Cei doi au mai fost in aceeasi situatie de doua ori, iar dupa "sharia" (legea islamica), barbatii pot sa puna capat casniciei numai prin a spune de trei ori sotiei divortez de tine". Chiar daca exista unele state ca una din cele trei declaratii trebuie sa se faca in fata unui judecator (ex: Malaezia sau Egipt), altii considera ca este de ajuns sa se faca in fata unui martor. Femeilor li se cere un proces mai complicat pentru a scapa dintr-o casnicie nefericita, chiar daca legea islamica le permite si lor initierea divortului. Abul Naser este de profesie inginer si locuieste in Cairo. Nu a stat prea mult pe ganduri si a mers imediat la tribunal pentru a afla ce se va urma dupa al treilea sms - mai este femeie casatorita sau divortul pronuntat de sotul sau este legal?


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.