Oamenii de pe tot globul - din Australia pană in Groenlanda - impodobesc brazi de Crăciun. Obiceiul s-a extins in intreaga lume pe parcursul mai multor secole. Astăzi, bradul de Crăciun reprezintă o afacere de multe miliarde de dolari. Peste 100 milioane de arbori din speciile de conifere sunt tăiați anual, cei mai mulți in Europa și America de Nord. Afacerile cu brazi artificiali sunt, de asemenea, infloritoare. An de an, tradiția de a impodobi un brad falnic s-a păstrat cu sfințenie și a căpătat valoare de simbol pentru unele locuri de pe planetă. (Arina Avram)


Bradul de la VaticanTradiția de a inălța un brad de Crăciun in Piața Sfantul Petru, alături de o scenă a Nativității, a fost introdusă de Papa Ioan Paul al II-lea, in 1982. Potrivit statisticilor de la Vatican, in cei 25 de ani, brazii au venit din diferite țări europene și nu au depășit niciodată 32 de metri. Anul acesta, bradul de Crăciun are o inălțime de 30 de metri și a fost adus din Val Badia (Munții Dolomiți). A fost impodobit cu 2.000 de globuri, iar beculețele au fost aprinse in cadrul unei ceremonii festive. Și Romania a oferit un brad pentru Vatican, in 2001.

Povestea bradului de Crăciun


Cel mai vechi document care face referință la un brad de Crăciun este o cronică in limba germană, publicată la Strasbourg, in 1605. Patru sute de ani mai tarziu, "arborele veșnic verde" a devenit o componentă importantă a "culturii creștine cu tendință de globalizare".

La inceputuri, pomul de Crăciun a fost in principal un obicei al germanilor lutherani. In 1645, teologul romano-catolic Johann Conrad Dannhauer a denunțat obiceiul drept un "moft" care indepărtează oamenii de la credință. Cu timpul, pomii de Crăciun - cel mai adesea brazi - au inceput să fie impodobiți in castelele nobilimii europene. Intr-o scrisoare din 1708, ducesa de Orleans iși amintește de brazii din copilărie.

Dar cererea sa de a impodobi unul la Versailles a fost respinsă de cumnatul ei, regele Ludovic al XIV-lea. Prințul Albert, soțul reginei Victoria, care era născut in Germania, a reușit să introducă tradiția bradului impodobit la curtea britanică.

O gravură din secolul XVIII, care se află la Basel, este prima dovadă că obiceiul a fost adoptat treptat de clasa de mijloc, cu dare de mană. La acea vreme, bradul era iluminat cu lumanări din ceară foarte scumpă. Descoperirea stearinei și a parafinei, in 1830, a făcut obiceiul mai accesibil. Abia in secolul trecut, pomul de Crăciun a devenit popular in intreaga lume. Acceptarea a venit cu greu in țările catolice, din cauza originii protestante. Chiar și in spatele cortinei de fier, autoritățile comuniste nu au reușit să pună capăt obiceiului. Bradul s-a numit "pom de iarnă" pană ce s-a revenit la vechile tradiții aproape pretutindeni.


Pomul chinezilor din Shanghai


Un brad de 38 de metri inălțime a fost instalat in Times Square din Shanghai, cel mai mare din cați au fost inălțați vreodată aici. Impodobit cu decorațiuni fascinante, bradul a transformat zona intr-un tăram feeric. Shanghai a fost unul dintre primele orașe chineze care a adoptat cultura occidentală. Aici, sărbătorirea Crăciunului are o lungă istorie.

Bradul natural a fost „adoptat" și de China, iar cererea tot mai mare a dus la declanșarea unei „adevărate crize a pomilor de Crăciun", după cum susțin fermierii din Germania, țara care deține statutul de prim exportator mondial de conifere pentru perioada sărbătorilor de iarnă.


La Moscova, o tradiție inaugurată de Petru cel Mare


Cel mai important brad din capitala rusă este plasat in Piața Catedralelor de la Kremlin. Anul acesta a fost adus dintr-o pădure din apropierea Moscovei. Bradul este de 50 de metri inălțime, cu varsta de 109 ani, impodobit cu jucării și steaua tradițională.