Un neozeelandez va calatori in jurul lumii cu o barca cu motor care foloseste numai motorina extrasa din resurse regenerabile. Primii litri de combustibil au fost extrasi din tesuturile adipoase pe care Pete Bethunes, pilotul barcii, sotia si cativa prieteni le-au donat in acest scop.

Pete Bethunes va incerca sa parcurga toata distanta de 24.000 de mile nautice (44.448 kilometri) folosind numai motorina extrasa din grasime umana pentru a atrage atentia asupra folosirii pe scara mai mare a biodieselului. Pentru a reusi in incercarea lui, Pete a incheiat intelegeri cu cateva zeci de clinici de chirurgie estetica, acestea urmand sa-i ofere pentru prelucrare grasimea umana extrasa in timpul operatiilor de liposuctie.

Calatoria va incepe la 1 martie 2008, iar punctul de plecare este orasul spaniol Valencia. Din punctul de plecare, ambarcatiunea va traversa Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic si Oceanul Indian. Pentru a putea tine in viata proiectul, Bethunes si sotia si-au ipotecat locuinta si au vandut tot ce aveau mai de valoare. Pretul de constructie al ambarcatiunii s-a ridicat la 1,5 milioane de lire sterline. Tehnologia de fabricatie este o noutate in lumea navigatiei pe apa: ambarcatiunea “taie” valurile in loc sa pluteasca. Avantajul este evident cand pe ocean apar furtuni.

Ambarcatiunea numita “Earthrace” este alimentata numai cu biodiesel si nu produce nici un gram de dioxid de carbon. Bethunes va incerca sa termine cursa in numai 65 de zile. Precedentul record de viteza pentru aceeasi proba de anduranta a fost stabilit in anul 1998 si apartine unui britanic, care a reusit aceasta performanta in 75 de zile.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.