Potrivit unui studiu publicat in revista "PLoS Biology", maimutele se descurca la fel de bine ca studentii cand vine vorba de adunari. Studii precedente au demonstrat deja ca oamenii si primatele au capacitatea mintala de a reprezenta si compara mental numere, insa nu se dovedise ca animalele pot sa efectueze un calcul mental.

Elizabeth Brannon si Jessica Cantlon, autoare ale acestui studiu, au utilizat macaci plasati in fata unui calculator cu ecran tactil care prezenta un diferit numar de puncte. La un moment dat, acestea dispareau de pe ecran pentru a lasa loc unui nou numar de puncte.

Noua imagine lasa loc alteia, ecranul fiind impartit in doua: intr-o parte suma exacta a punctelor aparute pe primele doua ecrane, iar in cealalta un numar de puncte care nu avea nici o legatura cu primele doua ecrane. Maimutele erau recompensate, daca atingeau partea ecranului care oferea rezultatul adunarii punctelor aparute pe primele doua ecrane. 76% dintre maimute au trecut cu succes de acest test.