Ingrijorata de soarta ursilor panda, comunitatea stiintifica internationala a pus la cale un plan ambitios de raspindire a acestei specii in mai multe tari si de protejare a putinelor exemplare care i-au mai ramas.

In incercarea de a gasi o rezolvare pentru aceasta problema, Ministerul Stiintei si Tehnologiei chinez a pus in functiune primul laborator pentru conservarea speciilor pe cale de disparitie, unde se incadreaza si ursii panda gigant. Acesta va desfasura proiecte in domeniile biologiei reproductive, geneticii, ecologiei, controlului si prevenirii bolilor.

China nu este singura tara care se implica in aceasta directie, alte state aducindu-si si ele contributia. Gradina zoologica „Tiergarten Schonbrunn“ din Viena a obtinut anul acesta primul succes in demersul de reproducere a ursilor panda gigant. De asemenea, au fost realizate actiuni de colectare artificiala de lichid seminal in Statele Unite si Japonia, constituindu-se astfel o rezerva pastrata sub inghet disponibila pentru actiunile viitoare.