Cercetatori japonezi din cadrul Universitatii Kyoto au desfasurat teste de memorie pe termen scurt, in care protagonisti au fost cimpanzei tineri si adulti umani. Surprinzator, dar adevarat, pe plan general cimpanzeii au obtinut rezultate mai bune.

Studiul contrazice credinta comuna cum ca oamenii sunt superiori cimpanzeilor in toate functiile cognitive. “Nimeni nu-si poate imagina ca cimpanzeii - cei tineri, de cinci ani - pot avea performante mai bune de memorare decat oamenii”, a declarat prof. Tetsuro Matsuzawa. Unul din testele de memorie a presupus ca trei cimpanzei de cinci ani si 12 voluntari umani (liceeni) sa invete ordinea cifrelor arabe 1-9.

Apoi, acestia trebuiau sa priveasca la un ecran LCD touch-screen pe care erau prezentate cele noua cifre. Cand atingeau prima cifra, celelalte opt se transformau in patrate albe. Ideea era ca participantii sa atinga acele patrate in ordinea numerelor care fusesera afisate mai devreme pe ecran.

Rezultatele au aratat ca cimpanzeii, care au gresit la fel de mult ca si oamenii, au fost totusi mai rapizi. Unul dintre ei, pe nume Ayumu, a obtinut cele mai bune scoruri, motiv pentru care cercetatorii l-au inclus, alaturi de noua liceeni, intr-un al doilea test. Provocarea era aceeasi - atingerea careurilor in ordinea corecta.

Cand cifrele au fost dezvaluite timp de sapte zecimi de secunda, Ayumu si liceenii au fost capabili sa incheie testul in mod corect, in aproape 80% din situatii. Dar cand cifrele au fost afisate timp de doar patru sau doua zecimi de secunda, cimpanzeul i-a surclasat cu mult pe participantii umani.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.