Nu, aceasta nu mai este o poveste din Star Trek, ci a devenit realitate: oamenii de stiinta au aratat ca memoriile pe termen lung se pot sterge la animale cu ajutorul unei simple injectii

Ei au experimentat pe soareci, pe care ii invatasera in prealabil sa evite anumite bauturi. Toate aceste memorii au fost sterse apoi in cateva minute, prin injectarea unui medicament experimental denumit “ZIP”. El intrerupe functionarea corecta a moleculei PKM zeta, care pare sa fie un adevarat motor mereu in actiune, necesar pastrarii memoriilor pe termen lung. Memoria este parte esentiala a ceea ce ne defineste pe fiecare dintre noi. Unii compara memoria cu un fel de lipici care conecteaza ceea ce noi numim constiinta. Neurologul Todd Sacktor considera, de exemplu, ca memoria este esenta a ceea ce tine impreuna sufletul nostru. Iar pierderea ei ne poate lasa definitiv in ceata, ne face sa ne simtim o cu totul alta persoana, asa cum a aratat psihologul Oliver Sacks in celebra sa carte “Omul care si-a confundat nevasta cu o caciula”. Inventia deci, a unei simple injectii care ne poate sterge memoriile de lunga durata, deschide o cutie a Pandorei. Practic, un astfel de “tratament” redefineste constiinta pacientilor astfel injectati. Dar iata ca, ceea ce ieri parea o poveste stiintifico-fantastica, devine astazi o realitate: cercetatori de la Institutul Weizmann din Israel au reusit intr-adevar sa stearga memoriile de lunga durata cu ajutorul unei simple injectii. Rezultatele lor au publicate in prestigioasa revista “Science”.

Ei au experimentat pe soareci, carora le dadusera sa bea in prealabil bauturi ce provocau dureri de burta. Dupa un timp, soarecii invatasera sa evite aceste bauturi. Cateva saptamani mai tarziu, soarecilor le-a fost administrat medicantul experimental denumit “ZIP” si, in cateva minute, soarecii au uitat ce bauturi sa evite. Medicamentul “ZIP” intrerupe functionarea corecta a moleculei PKM zeta, molecula ce pare sa fie un adevarat motor mereu in actiune, necesar pastrarii memoriilor pe termen lung. Practic, ea dubleaza numarul de receptori ai unui neuron, pregatindu-l astfel sa primeasca mai eficient semnalele de la un alt neuron. Daca insa functionarea moleculei PKM zeta este blocata (prin administrarea medicamentului “ZIP”), numarul de receptori scade brusc, si memoriile stocate sunt alterate pana la punctul in care dispar. Ceea ce este remarcabil, este ca numai memoriile pe termen lung par sa fi fost afectate, nu si cele pe termen scurt.

Acest element este esential daca vrem sa tratam pacienti cu probleme psihice rezultate in urma unor experiente traumatizante. Acestora am vrea sa le stergem memoria acestor experiente, ce sunt intotdeauna de foarte lunga durata. Cu toate acestea, noua metoda descoperita de cercetatorii din Israel nu este suficient de selectiva pentru a avea aplicatii practice in astfel de cazuri.
Cu alte cuvinte, pacientii injectati cu medicamentul “ZIP” si-ar pierde toate memoriile de lungMemoriile se pot sterge cu o simpla injectie


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.