Americanii lucreaza la un robot care va fi folosit pe campul de lupta ca sa salveze vietile soldatilor raniti, fara sa mai fie nevoie de interventie umana. in toiul luptelor, robotul va fi capabil sa faca interventii chirurgicale complexe si sa transporte pacientii intr-o zona sigura. Scepticii sustin ca proiectul este de domeniul science fiction. Pentagonul a finantat proiectul cu 12 milioane de dolari.

La robotul-minune lucreaza oameni de stiinta de la laboratoarele SRI International, de langa San Francisco. Robotul va fi comandat de la distanta de chirurgi. Avantajul va fi ca nu mai exista riscul ca medicii sa-si piarda viata atunci cand intervin in conditii de razboi. Dupa ce a-corda primul ajutor, robotul va transporta pacientul in afara zonei de lupta. "in prezent, principala problema este transportarea doctorilor cat mai aproape de campul de lupta, ca sa poata interveni de urgenta in cazul soldatilor raniti. Asa si-au pierdut viata multi din medicii nostri", spune John Bashkin, directorul economic al companiei SRI International.

"Va fi extraordinar daca vom putea duce la bun sfarsit proiectul propus de Pentagon. Va mai dura totusi cativa ani ca sa avem un robot-chirurg eficient", a adaugat Bashkin. S-au mai facut incercari asemanatoare, dar era nevoie de prea multe persoane care sa manipuleze de la distanta robotii si, oricum, masinariile ar fi fost distruse imediat de focuri de mitraliera, de exemplu.

Pentagonul a cheltuit peste trei miliarde de dolari pe vehicule comandate de la distanta, in perioada 1991-1999. Conform presei americane, se asteapta ca pana in 2010 Pentagonul sa plateasca cel putin inca 10 miliarde in acelasi scop. Departamentul Apararii intentioneaza ca o treime din vehiculele folosite de armata sa fie radio-comandate in urmatorii zece ani.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.