In SUA, posesorii de pesti de acvariu nu ezita sa cheltuiasca sute sau chiar mii de dolari pentru a se asigura ca micile vietati sunt sanatoase si pot inota fericite. Tratarea la veterinar a pestilor tinde sa devina la fel de obisnuita in SUA ca si cea pentru pasari, aparuta in anii '70 sau pentru caini si pisici, aparuta in anii '50, daca ar fi sa ne luam dupa expertii din domeniu. Specialitatea numara azi 2.000 de veterinari in SUA iar numarul e in crestere, potrivit Asociatiei americane de medicina veterinara. Granny l-a costat mai putin de 10 dolari pe proprietarul sau, care nu a ezitat sa parcurga 300 km pentru fiecare vizita la cabinetul profesorului Greg Lewbard.

"Oamenii sunt foarte atasati de pestii lor. Am vazut ieri un peste rosu pe care stapanii au dat 18 dolari si pentru tratamentul caruia platisera deja 700 de dolari", explica veterinarul, intr-un interviu acordat AFP si preluat de Rompres. Stapanul lui Granny va plati 40 de dolari pentru examinare, 60 de dolari pentru radiografii si alti 50 $ pentru anestezie, necesara pentru efectuarea de prelevari. Pestii pot fi operati pentru un os rupt, ingrijit gratie unor placute prinse cu suruburi minuscule, sau pentru inlocuirea unui ochi ranit cu o bila de sticla, ceea ce seamana mai mult cu chirurgia estetica. Dar operatia cea mai obisnuita vizeaza tratarea problemelor de echilibru. Cauza lor este o infectie sau o obturatie la o basica inotatoare care ii permite pestelui sa regleze aerul pe care il utilizeaza pentru a inota.

"Am practicat operatia cea mai inovatoare in 1993. Am lucrat cu un chirurg pentru a indeparta o parte din saculetul de aer (care ii permite pestelui sa-si tina echilibrul)", povesteste veterinarul. Profesorul Lewbart a operat insa si pesti exotici foarte mici, dar cu preturi care pot ajunge la 50.000 de dolari, precum crapii "Koi", medaliati la concursuri internationale. in anumite cazuri, proprietarii au platit pana la 15.000 de dolari pentru a-i salva. in cursul unui an obisnuit, profesorul Lewbart trateaza intre 50 si 100 de pesti. "in prezent, sunt tot mai multi veterinari care ingrijesc pesti si tot mai multi proprietari care apeleaza la noi. Dar, credeti-ma, cand sunt la o petrecere si sunt intrebat cu ce ma ocup, oamenii raman surprinsi!".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.