Exista numerosi practicanti ai asa numitului alpinism urban, dar ceea ce-l deosebeste pe Alain Robert de colegii sai de breasla este faptul ca el urca pe cele mai inalte cladiri din lume ajutandu-se doar de propriile maini, fara clesti sau "nuci" si fara hamuri de siguranta.

Robert a inceput sa parctice cataratul inca din copilarie, escaladand stancile din regiunea natala, dar cariera lui de alpinist urban a debutat efectiv la varsta de 12 ani. Parintii au uitat sa-i lase cheile de la casa iar Alain, rebel din fire, a refuzat sa astepte revenirea acestora, preferand sa intre pe geam in apartamentul situat la etajul opt.

Intre 19 si 20 de ani a suferit doua accident cumplite, in urma carora s-a ales cu fracturi multiple si vertij permanent. Medicii care l-au tratat au ajuns la concluzia ca este handicapat locomotor in proportie de 60% si i-au recomandat sa renunte definitiv la catarat. Cu toate acestea, sase luni mai tarziu a decis sa urce din nou. A urmarit intotdeauna sa-si depaseasca limitele, acceptand noi si noi provocari. Inainte de a se dedica alinismului urban, si-a conturat stilul in Alpii Francezi.