Lemaire a demonstrat ca se poate lua la intrecere cu un computer la orice calcule matematice Britanicul Alexis Lemaire se considera un om normal, insa puterea sa de a calcula mental formule matematice extrem de complicate dezvaluie un adevar exact opus. Ultimul record al lui a fost extragerea celei de-a 13-a radacini patrate dintr-un numar lung de 200 de cifre. Printre performantele care i-au pus pe ganduri pe cercetatori se numara si invatarea limbii islandeze intr-o saptamana.

Alexis Lemaire nu e omul care sa se sperie de un calcul mental. A demonstrat-o la Muzeul de Istorie a Stiintei de la Oxford, cand a extras a 13-a radacina patrata dintr-un numar cu 200 de cifre.

Desi este o operatie extrem de complicata, "omul-calculator" a reusit sa afle rezultatul in numai 77,99 secunde. Dupa ce a demonstrat ca un astfel de calcul se poate face si mental, Lemaire a explicat ca in cazul lui este vorba de multa munca. "E foarte greu. M-am pregatit mult pentru acest rezultat. Mai mult de patru ani de antrenament zilnic si multe exercitii de memorare. E o munca istovitoare si poate si un dar natural", a explicat britanicul Alexis Lemaire.

La un moment dat, "omul-calculator" si-a uimit prietenii, cu care pusese un pariu, dupa ce le-a demonstrat ca a reusit sa invete limba islandeza in numai o saptamana. Oamenii de stiinta au incercat sa explice aceste extraordinare capabilitati prin intermediul faptului ca subiectii cu o putere mentala extraordinara ar fi suferit candva o trauma craniana sau ca prezinta malformatii cerebrale.

Spre exemplu, Kim Peek, persoana care a inspirat rolul lui Dustin Hoffman din filmul "Rain Man", are un creier care prezinta malformatii, iar coeficientul sau de inteligenta este sub medie. Cu toate acestea, Peek poate citi cu mare viteza o carte si poate memora cantitati imense de informatie. Aceste abilitati iesite din comun ar putea sa fie totusi un lucru comun: neurologul Allan Snyder a sugerat ca toti oamenii pot fi capabili de astfel de performante, dar ca nu toti au acces la ele.
Bogdan Marinita


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.