Un american care, in ultimii sase ani, a zacut pe patul de spital in stare de semi-inconstienta si-a revenit dupa ce medicii i-au implantat in creier mai multi electrozi. Barbatul de 38 de ani, din Ohio, a ramas imobilizat la pat dupa ce a fost grav ranit intr-un atac. Timp de sase ani si-a recapatat cunostinta doar de cateva ori si doar pentru scurt timp. A fost hranit artificial pentru fi tinut in viata.

Dupa mai multe experimente, doctorii au decis sa-i stimuleze creierul cu ajutorul unor electrozi. Rezultatele s-au vazut imediat. Starea pacientului e mult mai buna, a stat mai mult timp treaz. Barbatul poate acum sa vorbeasca, sa se uite la televizor si poate fi hranit cu lingura. Totusi, medicii nu pot spune deocamdata daca pacientul isi va reveni complet si daca va mai putea duce o viata normala.

Tehnica stimularii creierului cu electrozi mai este folosita si in cazul altor afectiuni grave, inclusiv la cei care sufera de Prakinson. Medicii studiaza acum si alte cazuri de pacienti cu leziuni cerebrale, pentru a stabili daca pot fi ajutati prin stimularea mecanica a creierului.


Despre autor:

Antena 3

Sursa: Antena 3


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.