Desi nu da impresia unui centru al revolutiei ecologice, micul oras suedez Vaxjo, cu noua sa centrala electrica ecologica, a devenit cel mai verde loc din Europa, castigand premiul inaugural anul acesta pentru dezvoltare durabila, acordat de Uniunea Europeana.
La o observare mai atenta, "fumul" care se inalta din cosuri este o dara slaba de abur iar inauntru miroase mai degraba ca o sauna decat ca un furnal. Aceasta pentru ca, in loc sa fie alimentata cu petrol, materia prima pe baza careia functioneaza centrala este rumegusul furnizat de fermele forestiere din zona. Dincolo de furnizarea electricitatii, centrala furnizeaza si aproximativ 90 la suta din incalzire si din apa calda necesara acestui oras din sudul Suediei. Gazul format prin arderea rumegusului este transformat, prin condensare, intr-un lichid, ulterior purificat, care, in loc sa fie aruncat, este pompat in tot orasul, incalzind casele si birourile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.