In ultima vreme, tot mai multi oameni din India vorbesc despre ceea ce a dezvaluit furia naturii in decembrie anul trecut, cand imensele valuri tsunami au devastat tot ce au intalnit in cale. Pescarii spun povesti uluitoare, despre orase ascunse de apa si care s-au dezvaluit pentru o clipa in toata splendoarea lor. Pentru cateva minute, dupa ce apa s-a retras la o distanta mare de tarm numai ca sa se intoarca sub forma unui tsunami devastator, pescarii au putut vedea cum legendele pe care le stiau din batrani au devenit realitate, comenteaza CNN.

Pe o distanta de peste doi kilometri de la mal, acoperite de scoici si noroi, zac ascunse mai multe ruine care vorbesc de o civilizatie impunatoare, disparuta de mult. Insa pescarii din zona insista ca ar fi vorba de mult mai mult. Ei povestesc ca au vazut ramasite ale unor temple antice si sute de blocuri de piatra sculptate. Toate acestea au putut fi vazute numai pentru cateva minute, dupa care au fost inghitite de apa din nou.

"S-au vazut ziduri distruse, acoperite de corali, ziduri care inconjurau ruinele unor temple. Bunicii mei imi spuneau ca demult, aici erau un port si un templu. Pentru cateva secunde, brusc, am putut vedea ca legendele sunt reale si ca, intr-adevar, este ceva acolo, sub apa" a povestit pescarul Durai.

Indiferent de ce au vazut acestia, acum apa a inghitit din nou totul, insa la doar cateva sute de metri distanta altceva a aparut la suprafata.

In decembrie anul trecut, devastatoarele tsunami au sapat efectiv metri intregi in nisipurile unor plaje descoperind lespezi si bolovani de mult uitati si ingropati sub apa, care sunt sculptati in forma de animale, zei sau oameni.

Pe data de 26 decembrie, distrugatoarele tsunami au ravasit si distrus sute de kilometri de tarm de-a lungul Asiei. Au ucis peste 126.000 de oameni in Indonezia si cel putin 31.000 in Sri Lanka. In India, au murit 10.700 de oameni, iar 5600 sunt dati disparuti si acum.

Mahabalipuram, capitala unui regat antic, faimos pentru templele sale hinduse, a scapat aproape intact in urma furiei naturii, inregistrandu-se doar trei victime si pagube relativ minore.

Insa se pare ca tsunami a dat ceva inapoi oamenilor - si anume turismul - sute de turisti venind in acest oras atrasi de stirile din toate ziarele si de la posturile de televiziune care vorbesc despre redescoperirea Atlantidei.

"Oamenii vin sa vada ce a dezgropat tsunami. Vin sute de turisti numai din cauza acestor ruine", a povestit Timothy, care se ocupa cu comercializarea scoicilor si a diverselor suveniruri si a carui afacere a prosperat in ultima vreme. Daca tsunami a gonit cei mai multi turisti, in Mahabalipuram i-a adus inapoi.

In week-end-urile insorite, sute de curiosi vin sa admire ruinele care pana acum erau ascunse de nisip.

Insa ce au vazut totusi acei pescari?, se intreaba toata lumea. Arheologii rad cand aud povestile despre Atlantida si sunt de parere ca ar dura ani intregi de explorari subacvatice pentru a descoperi adevarul. Cu toate acestea, aproape toti localnicii cunosc legendele - tesute din istorie si mitologie - si in care se vorbeste despre impresionantul oras-port care facea comert cu China si partea de sud-est a Asiei, acum 1300 de ani.

Oricum, Mahabalipuram este un oras care inspira legende, gazduind zeci de temple hinduse, structuri impresionante de piatra si sculpturi exceptionale.

Insa legendele vorbesc despre cele mai faimoase dintre aceste temple: Cele Sapte Pagode - denumite asa dupa stilul arhitectonic care aminteste vag de o pagoda. Aceste temple, care potrivit legendelor se situau pe tarm, erau atat de frumoase, incat zeii le-au distrus pe toate - in afara de unul - denumit Templul de pe Tarm, o constructie magnifica si care acum este considerata o comoara nationala.

Unii dintre pescari insista insa ca au vazut mai mult de sase din templele disparute, in momentul in care apa s-a restras pentru scurt timp: "erau cel putin 20. Nu as fi crezut ca sunt atat de multe temple sub apa", a declarat Sunderasan, un alt pescar.

Arheologii au declarat ca, oricum, in zona se incepusera excavarile inainte de dezastrele produse de tsunami, iar scafandrii promisesera de atunci ca se vor face descoperiri importante. Astfel, oficial, cercetatorii nu au fost foarte surprinsi de afirmatiile pescarilor, insa nu cred ca este vorba despre atat de multe temple cum au spus acestia. Totusi, exista voci si printre arheologi care sunt de parere ca tsunami a dezvaluit mai mult decat s-ar fi asteptat cineva si ca apele s-ar putea sa ascunda veritabile comori.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.