Cercetatorii de la universitatea din Massachusetts efectueaza un exteriment inedit pe malul lacului Deerfield, pentru a dezvolta o retea wireless denumita TurtleNet.

Pentru a proteja o specie de broaste testoase aflate pe cale de disparitie, acestora li s-a montat un mini-computer pe carapace. Aparatura este atasata cu ajutorul unei bande adezive speciale si a cimentului ortodontic. Acest experiment ii face fericiti atat pe informaticieni, cat si pe biologi: testoasele sunt protejate si monitorizate, iar inginerii au ocazia sa testeze un nou sistem wireless, care creeaza o retea intre entitati in miscare continua.

TurtleNet, permite spre deosebire de restul tehnologiilor existente pe piata, miscarea continua a subiectilor, trasmiterea de date intre aparate si centralizarea lor intr-un singur loc, aparatele functionand cu baterii solare.

Aparatele sunt usoare si nu impiedica testoasele sa isi desfasoare activitatile in mod natural, chiar si "actul reproducerii se poate desfasura nestingherit", au tinut cercetatorii sa mentioneze. Prin TurtleNet, biologii pot sa stie in orice moment unde se afla specimenele aflate sub monitorizare.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.