Oamenii nu vor mai avea nevoie, in scurt timp, de butoane. Asta dupa ce o noua tehnologie dezvoltata in Japonia va permite controlul absolut asupra dispozitivelor electronice fara sa fie nevoie sa ridicam vreun deget. Interfata brain-machine pusa in functiune de Hitachi Inc. monitorizeaza activitatea cerebrala, analizind cele mai fine modificari ale circulatiei sangvine in creier, relateaza Associated Press. Activitatile neuronale sint ulterior transformate in semnale electrice.

O casca special conceputa de cercetatorii niponi este conectata prin fibre optice la o harta cerebrala, care se afla, la rindul sau, in conexiune cu un tren in miniatura. „Trageti aer in piept si relaxati-va“, le-a spus celor prezenti Kei Utsugi, cercetator in cadrul laboratorului Hitachi din Hatoyama, in momentul demonstratiei. Unul dintre reporterii prezenti la eveniment, selectat pentru testare, a fost rugat sa faca niste calcule matematice simple in minte. Partea cerebrala din cortexul frontal, responsabila cu rezolvarea problemelor, a intrat instant in activitate, iar mica garnitura s-a pus in miscare. Simple adunari sau interpretarea unei piese pot porni trenul fara nici o problema, a declarat Utsugi, inainte ca aritmetica pusa in cui sa opreasca masinaria din mers.

In spatele interfetei prezentate de compania Hitachi se afla topografia optica, o tehnologie capabila sa trimita inspre suprafata creierului cantitati reduse de raze infrarosii pentru a repera schimbarile in circulatia singelui. Desi tehnologia interfetei brain-machine s-a concentrat initial pe aplicatii medicale, producatori precum Hitachi sau constructorii de automobile de la Honda s-au dat peste cap sa dea o aplicatie comerciala inventiei. Oamenii de stiinta de la Hitachi sint primii decisi sa puna in functiune o telecomanda mentala care sa-i ajute pe cei din fata televizorului sa aprinda si sa stinga aparatele sau sa schimbe postul cu puterea mintii.