O indianca a intrat in Cartea Recordurilor dupa ce a facut cele mai rapide socoteli

Shakuntala Devi si-a asigurat inca din 1995 un loc in celebra Carte a Recordurilor - Guiness Book -, dupa ce le-a demonstrat expertilor ca poate extrage radicalul dintr-un numar alcatuit din 201 cifre, informeaza "India Daily". Femeia-calculator este un caz unic in istoria omenirii, ea continuand sa ii socheze pe oamenii de stiinta.

Indianca Shakuntala Devi s-a nascut la 4 noiembrie 1939, in Bangalore, India, intr-o familie de circari. Tatal ei a fost ultimul om-obuz din India, iar mama ei era o acrobata neintrecuta la trapez. Prima dovada ca Shakuntala are puteri supranaturale a aparut la varsta de 3 ani, cand fetita a mers cu tatal ei la un joc de carti si a memorat pe de rost toate miscarile.

La sase ani, Shakuntala a fost dusa in forul Universitatii de matematica din Mysore, unde i-a uimit pe studenti facand calcule incredibil de grele in doar cateva secunde.

La data de 18 iunie 1980, femeia-calculator inmulteste doua numere alcatuite din cate 13 cifre si, spre stupefactia celor prezenti, ofera raspunsul exact in doar 28 de secunde. Acest lucru se intampla dupa ce, cu doar trei ani inainte Shakuntala reusise sa extraga radacina patrata dintr-un numar alcatuit din 201 cifre.

Considerata un om sfant in India, femeia a scris cateva carti de astrologie, facand calcule si rezolvand ecuatii considerate de ea mistice. Mai mult decat atat, ea a pus bazele unei proprii viziuni asupra numerologiei si a modului in care cifrele influenteaza viata oamenilor. Plecata in pelerinaje prin intreaga lume, Shakuntala a recunoscut ca incearca sa predea stafeta altcuiva, cautand un discipol pe care sa il invete tainele numerelor. Ea a fost convocata de nenumarate ori, de oamenii de stiinta, la intruniri internationale si supusa mai multor teste care sa permita descoperirea secretului femeii-calculator. insa, in ciuda tuturor tentativelor, misterul nu a putut fi deslusit.

Calculul care a socat lumea

La 8 iunie, 1980, Shakuntala a inmultit doua numere a cate 13 cifre fiecare, alese de Departamentul Computerizat al Colegiului Imperial din Londra.

Celebra inmultire a fost urmatoarea: 7.686.369.774.870 x 2.465.099.745.779. Raspunsul a venit in mai putin de 28 de secunde si a fost un numar de 26 de cifre: 18.947.668.177.995.426.462.773.730.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.