Primul avion care functioneaza pe baza de alcool, produs in serie, a fost livrat, ieri, de catre producatorul brazilian de avioane Embraer companiei agricole Botocatu, aflata la 220 de kilometri de metropola Sao Paulo, relateaza presa internationala. "Pana acum, am modificat motoarele unor avioane pentru a putea functiona cu alcool, dar Ipanema va fi primul avion cu alcool din lume fabricat in serie", a explicat un responsabil de la Embraer, un important fabricant de avioane comerciale.

Versiunea pe alcool a avionului agricol Ipanema a folosit datele Centrului Tehnospatial Neiva, care insa si-a abandonat proiectul in anii '80, din lipsa de fonduri. Utilizarea de alcool din trestie de zahar pe post de combustibil prezinta o mai mare eficienta tehnica si costuri de cel putin trei ori mai mici. In acelasi timp, un avion care functioneaza pe baza de alcool polueaza mai putin decat cele pe baza de combustibili obisnuiti.

Alegerea tipului de alcool folosit este justificata de faptul ca Brazilia este un mare producator de trestie de zahar. Pe de alta parte, un motor cu alcool este cu 5% mai puternic decat unul obisnuit. Acest combustibil creste randamentul general al avionului, reducand distanta de decolare si marind viteza.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.