Armata americana s-a dotat, prin Vecna Technologies, cu prototipul unui robot care va ajuta la transportarea soldatilor raniti de pe campul de lupta.

BEAR (Battlefield Extraction Assist Robot) este un robot umanoid controlat de la distanta, inalt de 1,80 m si capabil sa ridice 135 kg cu un singur brat. El poate sa transporte pana la 227 de kilograme.

BEAR poate urca si cobori scarile cu o incarcatura in brate si este suficient de ingust pentru a se strecura prin deschizaturile usilor. Un sistem de giroscoape si motoare controlate de un computer ii permit lui BEAR sa se deplaseze pe teren accidentat fara a-si pierde echilibrul. Robotul are si un mod de deplasare ''in genunchi'' sau ''taras'', datorita unui sistem de senile dispus de-a lungul ''picioarelor'', putand in acest timp continua sa-si transporte incarcatura.

Capul robotului aminteste de un ursulet de plus (de unde si jocul de cuvinte cu numele sau, ''bear'' - ''urs''), pentru a avea o infatisare prietenoasa, lucru foarte important atunci cand este vorba despre raniti. Robotul va putea fi folosit si pentru incarcarea camioanelor sau caratul de echipamente pentru soldati. Specialistii estimeaza ca in maxim cinci ani produsul va fi complet echipat pentru teste reale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.