Inceputul acestui an aducea o raza de speranta pentru cersetorii romani din Elvetia, dupa ce autoritatile de la Geneva legalizau cersetoria la 27 ianuarie

Ultimii care au aflat acest lucru au fost chiar politistii locali, care au continuat sa imparta amenzi usturatoare. Acum, ei sunt nevoiti sa plateasca despagubiri de 100.000 de franci elvetieni.

Cersitul pe strazile din Geneva a fost legalizat la 27 ianuarie, insa unii politisti nu au tinut cont de acest lucru si, de aceea, acum trebuie sa plateasca aproape 100.000 de franci elvetieni - aproximativ 60.000 de euro - cersetorilor amendati in aceste patru luni, informeaza publicatia "Tribune de Geneve". Si poate aceasta situatie ar mai fi continuat inca mult timp daca reporterii elvetieni nu ar fi demarat o ampla campanie de imagine pentru reabilitarea cersetorilor proveniti din Romania.

Televiziunea elvetiana "Temps present" a investigat cazul cersetorilor romani care au fost in continuare amendati de politistii din Geneva, chiar daca cersitul e acum legal in Elvetia. Astfel, in urma probelor stranse de jurnalisti, autoritatile de la Geneva au recunoscut eroarea, admitand implicit ca se afla in postura de a fi datoare… cersetorilor.

Conform primelor calcule, Departamentul Politiei trebuie sa dea inapoi acesti bani, amenzile ajungand la suma totala de 100.000 de franci elvetieni. "Eu acum am aflat, din presa, ca cersitul nu mai este ilegal in Geneva", a spus Laurent Moutinot, consilier de stat, acesta cerandu-le politistilor sa nu-i mai hartuiasca pe cersetori. Pentru a-si recupera banii, cersetorii amendati trebuie sa prezinte chitantele primite de la politisti. Avocatul Doris Leuenberger a infiintat o asociatie de ajutorare a rromilor de origine romana in recuperarea datoriei.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.