Responsabilii de la NASA vor sa puna la punct un cod al bunelor maniere pentru cosmonautii care vor zbura spre Marte

Planul NASA de a ajunge in urmatorii 30 de ani pe Marte pune nu doar probleme tehnice, dar si de ordin practic sau etic. Specialistii de la NASA pun la cale un "cod al bunelor maniere" pentru astronautii care vor zbura pentru un timp indelungat. Astfel, o "expeditie" pe Marte inseamna trei ani de zbor, dar si de socializare cu tovarasii de nava. Punind raul in fata, specialistii americani vor sa stabileasca un set de reguli pentru rezolvarea eventualelor probleme ce pot aparea in spatiu.

Printre chestiunile inca nerezolvate se numara probleme de tipul: "Ce faci cind moare unul dintre membrii echipajului - arunci cadavrul in spatiu sau il aduci inapoi pe Pamint?". Altii se intreaba in ce moment poti decide suplimentarea oxigenului, atit de valoros in spatiu, pentru un bolnav care trebuie tinut in viata. "Va veni poate o vreme in care va trebui sa alegem intre succesul misiunii si expunerea unui cosmonaut la un risc mortal", puncteaza consilierul NASA, Paul Root Wolpe, bioetician la Universitatea din Pennsylvania.

"Asa cum va puteti da seama, este vorba despre probleme despre care oamenilor nu le face placere sa vorbeasca", observa Richard Williams, seful Serviciului de sanatate de la NASA, citat de CNN. Oficialul de la administratia de zboruri spatiale mai spune ca in prezent se lucreaza la o serie de reglementari etice care sa-i ajute pe comandantii de zbor si pe coordonatorii statiei pamintene sa gaseasca solutii in cazul unor probleme mai dificile.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.